"Μαύρος μύκητας": Θα κηρυχθεί ως επιδημία καθώς προσβάλλει όσους ανάρρωσαν από κορωνοϊό

Είναι ένα είδος μόλυνσης που απ όσο δείχνει μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για όσους έχουν προσβληθεί η αναρρώσει από την COVID-19, καθώς προσβάλλει ζωτικά όργανα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ζητήσει να κηρυχθούν τα περιστατικά «μαύρου μύκητα» ως επιδημία καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις θανάσιμης μόλυνσης ανάμεσα σε...

ασθενείς με κορωνοϊό.

Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε χιλιάδες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο «μαύρος μύκητας» συνδέεται με τον διαβήτη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (20/05), η Ένωση του Υπουργείου Υγείας, καλεί τις πολιτείες να προσδιορίσουν την λοίμωξη -που επισήμως ονομάζεται «βλεννομυκητίαση»- ως επιδημία υπό την Πράξη για τις Ασθένειες Επιδημίας του 1897 και να κάνει υποχρεωτική την καταγραφή των ύποπτων αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών στο αρμόδιο τμήμα υγείας.

«Σας ζητείται να αναγνωρίσετε τη βλεννομυκητίαση ως μία γνωστή ασθένεια... όπου όλες οι κυβερνητικές και οι ιδιωτικές υποδομές υγείας και τα ιατρικά κολέγια θα ακολουθούν οδηγίες για την παρακολούθηση, τη διάγνωση και τη διαχείριση της βλεννομυκητίασης» τονίζει η επιστολή. Πρόσθεσε ότι η ασθένεια οδηγεί σε «παρατεταμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό».

Συμπτώματα της μόλυνσης μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο του προσώπου και μαύρες αλλοιώσεις ενώ ο μαύρος μύκητας έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας περίπου 54%, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες περιστατικά μαύρου μύκητα έχουν καταγραφεί σε όλη την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2.000 περιπτώσεων και 90 θανάτων στην πολιτεία της Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται το Μουμπάι.

Η μόλυνση μπαίνει στον άνθρωπο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή μέσω του αναπνευστικού συστήματος, από τη μύτη και μπορεί να επεκταθεί στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, μεταξύ άλλων ζωτικών οργάνων.

Ο μαύρος μύκητας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρός για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό και αποδεικνύεται εξαιρετικά φονικός για τους πιο ευπαθείς.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η μόλυνση θα μπορούσε να επεκταθεί μέσω της χρήσης στεροειδών για ασθενείς της COVID-19, όπως και λόγω έλλειψης υγιεινής.

Γιατροί και αξιωματούχοι υγείας έχουν προειδοποιήσει για έλλειψη του αντιμυκητιασικού φαρμάκου αμφοτερικίνης Β, που απαιτείται για την αντιμετώπιση των μολύνσεων από μαύρο μύκητα.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου