Μπάχαλο με τα Κέντρα Διασκέδασης και τις Μουσικές Σκηνές - Τι θα γίνει

Δεδομένου του ότι όλοι οι χώροι με ζωντανή μουσική είναι έχουν άδεια λειτουργίας ως κέντρα διασκέδασης, εντάσσονται στην κατηγορία των χώρων εκείνων που στο ανήκουν στο Επίπεδο 3 της πανδημίας όπου βρίσκεται σήμερα η Αττική αλλά και αρκετές ακόμη περιοχές της Ελλάδας. Δηλαδή είναι υποχρεωμένοι να παρατείνουν την αναστολή της λειτουργίας τους.

Αν και...

οι υγειονομικές αρχές να έδωσαν αρχικά το πράσινο φως για την επανέναρξη της λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας υπάρχει μεγάλο νομοθετικό κενό! Κατά την διάρκεια της κατάρτισης του νέου χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκε χθες, δεν λήφθηκε υπόψιν το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο και έτσι δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία τον επιχειρήσεων αυτών από Δευτέρα, σε ολόκληρη τη χώρα.

Που δημιουργήστε το πρόβλημα:

Στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει μόνον ένας Κωδικός Αριθμός Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι αναγκαστικά όλοι οι χώροι που φιλοξενούν ζωντανή μουσική ανεξαρτήτως χωρητικότητας, ρεπερτορίου ή άλλων κριτηρίων. Ξεχωριστός ΚΑΔ για μουσικές σκηνές δεν υφίσταται με αποτέλεσμα ο διαχωρισμός μουσικών σκηνών και κέντρων διασκέδασης στον νέο χάρτη ασφάλειας να μην είναι σύννομος.

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα επισημάνθηκε με έμφαση χθες από τους εκπροσώπους των μουσικών σκηνών που βρέθηκαν μπροστά σε ένα ακόμη αδιέξοδο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τους αρμόδιους. Θα πρέπει δηλαδή μέσα στις επόμενες ημέρες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών να κινήσουν την διαδικασία δημιουργίας ξεχωριστού ΚΑΔ έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα και σύμφωνα πάντα με τους όρους που ανακοινώθηκαν χθες, οι οποίοι προβλέπουν 30% για χώρους άνω των 300 ατόμων με ανώτατο όριο τους 100 καθήμενους και 20% πληρότητα για χώρους έως 300 ατόμων με μέγιστο όριο τους 50 καθήμενους. Κι όλα αυτά μέχρι τις 00.30 οπότε προβλέπεται να κλείνουν

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι μεγάλες πίστες (Κέντρα διασκέδασης) της Αθήνας και των επαρχιών βρίσκονται στο Επίπεδο 3 της πανδημίας, απαγορεύεται να λειτουργήσουν.


Η λύση του προβλήματος, δεν είναι απλή υπόθεση όπως θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί, αντιθέτως είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει πολλές αλλαγές και διεκδικήσεις από τους επιχειρηματίες. Θα πρέπει να οριστούν νέα συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληροί ένας χώρος για να μπορεί να ενταχθεί στον νέο ΚΑΔ των μουσικών σκηνών.

Αναμενόμενο όμως θα είναι πως την δεδομένη στιγμή όλοι οι ιδιοκτήτες θα προσπαθήσουν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των μουσικών σκηνών έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα καθώς οι όροι για τα κέντρα διασκέδασης είναι πολύ πιο αυστηροί και δεν προβλέπεται το άνοιγμά τους τουλάχιστον στην συγκεκριμένη φάση της πανδημίας. 

Υπάρχουν όμως κριτήρια που μπορεί κάνει κάποιος να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό δίκαια;

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο διαχωρισμός θα μπορούσε να γίνει με βάση το ύφος του ρεπερτορίου ποιος είναι αυτός που θα όριζε ποιοι καλλιτέχνες εκπροσωπούν το κάθε ρεπερτόριο;  Και τι θα γίνει με εκείνους τους χώρους με το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο;

Αν πάλι επιλεγεί ως κριτήριο η χωρητικότητα και πάλι θα υπάρξουν αντιδράσεις καθώς αρκετοί χώροι, κυρίως στην Αθήνα, έχουν το προφίλ μουσικής σκηνής παρότι το μέγεθός τους και ο αριθμός ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν δεν διαφέρει σε τίποτα από τα αντίστοιχα των μεγάλων νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Με βάση όμως τα νέα μέτρα οι τραγουδιστές μπορούν να πραγματοποιούν εμφανίσεις θεατρικό χώρο.

Φαντάζει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η εξίσωση που πρέπει να λύσουν οι αρμόδιοι γιαυτό και ίσος βρεθεί μια ενδιάμεση λύση που θα ικανοποιεί όλους λίγο πολύ για να μην υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις!

Και για να μη το ξεχάσω ο Αντώνης Ρέμος ήδη έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τις «παραστάσεις» του στις 14 Δεκεμβρίου στο (Κέντρο διασκέδασης) Ιερά οδός, μαζί με τον Τάκη Ζαχαράτο…!

Σχόλια