Θερμό η σειρά θερμών επεισοδίων με την Τουρκία εν όψη

Ο πρόεδρος τις Τουρκίας Ρατζιπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους για την επεκτατική πολιτική που έχει καθορίσει τα τελευταία χρόνια. Έχοντας απέναντι του σχεδόν όλη την διεθνή κοινότητα έχει με μόνους συμμάχους το Κατάρ και το Πακιστάν, ως «στήριγμα» του σε αυτή την προσπάθεια είναι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ και...

το κενό εξουσίας που ενδεχομένως να δημιουργήσει η εκλογή Μπάιντεν, στην μια περίπτωση η, η επανεκλογή Τράμπ που θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιθετικές κινήσεις Ερτογάν, στην άλλη, θα εκμεταλλευτεί ο Ερτογάν και η Τουρκία για να προχωρήσει σε ένα, η σειρά θερμών επεισοδίων για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. (Έχω κάνει εκτενείς αναφορές στις εκπομπές μου https://www.youtube.com/channel/UC7PzSf5jDO096G5kpT4iEvg?view_as=subscriber)

Μια παρόμοια ανάλυση δημοσιεύει του Robert Bosch Academy που την υπογράφει ο Galip Dalay, θεωρεί το «θερμό επεισόδιο» ότι είναι πιο κοντά από ποτέ. 

Η αδράνεια των ΗΠΑ και τις Ε.Ε στο θέμα των κυρώσεων δίνει την ευκαιρία στην «διπλωματία των κανονιοφόρων» του ανεξέλεγκτου Ερτογάν. Εάν όμως ο Τράμπ χάσει τις εκλογές, η κατάσταση αλλάζει δραματικά! Αυτή τη στιγμή τα παίζει όλα για όλα! Το θερμό η τα θερμά, επεισόδια όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά φαντάζει πιο κοντά από ποτέ»!

Σε ότι αφορά τις αμερικανικές εκλογές πρέπει να σημειωθεί πως εάν κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν τότε το κενό εξουσίας θα επεκταθεί μέχρι τουλάχιστον τις 20 Ιανουαρίου όταν και θα ξεκινήσει επίσημα η θητεία του.

Η απρόβλεπτη και επεκτατική, προς πάσα κατεύθυνση, πολιτική της Τουρκίας είναι βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας. Αυτό έχει παγιώσει την αντίληψη στην διεθνή κοινότητα, ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή.

«Η λογική της Τουρκίας είναι να βρίσκεται οπουδήποτε υπάρχει αναστάτωση. Οτιδήποτε υπονομεύει το status quo είναι καλό για εκείνη», έγραψε ο Galip Dalay, συνεργάτης του Robert Bosch Academy, σε μια πρόσφατη ανάλυση.

«Ο Ερντογάν «θαμπώνεται» από τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας που του φέρνει αυτή η στρατηγική, αλλά και από τα προβλήματα που βάζει κάτω από το χαλί και είναι διατεθειμένος να τη φτάσει μέχρι τα άκρα. Από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο, τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν από το 48% περίπου στο 52-53%. Η κρίση είναι το αντίδοτο στην… κρίση.

Μέσα σε έναν μόλις χρόνο η Τουρκία έχει καταφέρει να εξοργίσει τους γείτονές της – και συχνά αψηφά τη Ρωσία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Σχόλια